Ny energideklaration är klar

Fastighetsägare ska vart 10:e år genomföra en energideklaration över fastighetens energiförbrukning. För bostadsrättsföreningen innebär detta två deklarationer, dels för låghusen på Vittangigatan och dels för höghuset på Jämtlandsgatan. Nu är deklarationerna färdiga och publicerade på Boverkets hemsida. Energideklarationerna gäller till år 2030.

Energideklarationen som ska vara publicerad i fastigheternas portar ska på ett lättförståeligt sätt visa hur fastigheten använder sin energi till uppvärmning av lägenheter och lokaler. I årets deklaration finns en del nyheter, nu redovisas energiförbrukning och prestanda på samma sätt som exempelvis vitvaror, lampor och hemelektronik med det liggande stapeldiagrammet. Grönt och högst upp är energisnålast, rött och längst ned är mest energiförbrukande.

Energideklarationen efterfrågas bland annat av mäklare i samband med att lägenheter läggs ut till försäljning.

Då våra fastigheter är äldre kan vi av naturliga skäl inte komma ned till de nivåer som gäller för nybyggda fastigheter. Den tidigare energideklarationen visade på en förbrukning av 149kWh per kvadratmeter och år, nuvarande pekar mot en förbukning av 151 kWh för låghusen på Vittangigatan. 

Vi tror att det fönsterbytesprojekt som nu är på väg kommer att, tillsammans med energioptimering och moderniserad styrning, göra att energiförbrukningen för uppvärmning minskar och att lägenheterna får ett jämnare inomhusklimat utan de svängningar som normalt uppstår.

Energideklarationerna finns uppsatta i portar och  att ladda ner här!

 

Vittangigatan

Jämtlandsgatan