Gällande fönstren och värme i lägenheterna

Uppdaterad punkt 1.

Vi har fått flera mail och inlägg av er medlemmar och vi beklagar att det känns som att det har dröjt,  men vi vill informera om att detta är en aktuell punkt vi arbetat med i flera månader. Vi uppskattar därför att ni hör av er till oss direkt via mail med information om er lägenhet, ert bekymmer och er undran: Här kommer en sammanställning gällande vad styrelsen arbetat och arbetar med

  1. Undercentraler

Undercentralerna har några år på nacken på Vittangigatan och styrelsen ser över flera alternativ till att byta ut dessa. Det är dock ett väldigt stort arbete och kommer inte att påbörjas förrän nästa år. Undercentralerna reglerar flödet i,  till exempel elementen och varmvattnet. Detta ser vi i styrelsen skulle kunna vara en förbättring för inomhusklimatet.

Fredagen den 5/1 hade vi en rörmokare på plats som såg över våra undercentraler, vi såg då att värmekurvorna gick att justera, så dom har nu höjts för att öka värmen till radiatorerna. Vi såg även att pumparna går för fullt och är lite underdimensionerade. Vi har därför beställt nya pumpar till våra tre undercentraler, för att få rätt flöde i radiatorerna och på så vis bör dom bli varmare.

  1. Maximalmontage

Under veckan gick några representanter ur styrelsen tillsammans med Maximal Montage runt till er medlemmar som skickat in mail om värmen. Det gjordes flertalet justeringar på plats, men just nu arbetar även Maximal Montage med att ta fram fler åtgärder som kan förbättra värmen.

Vi vill också informera om att vi inte hittat några större läckage, utan att det är mindre läckage som hittats och dessa åtgärdades på plats. 

  1. Växlande väder
    Just nu är det extremt växlande väder, vilket gör att värme justeringarna inte alltid hänger med.
  2. Radiator/badrumsdörr
    Under rundvandringen noterades att i flera lägenheter saknas radiator i kök samt felaktiga badrumsdörrar. Det är självklart beklagligt att eventuellt tidigare ägare har tagit bort/bytt ut dessa, men det är tyvärr upp till varje köpare att besikta lägenheten. Vi vill även påminna om att lufta elementen. Detta bör göras emellanåt. Om ni behöver låna en nyckel för detta så hör av er till styrelsen. 
  3. Ventiler

Maximal Montage har informerat att det är viktigt att samtliga ventilerna är öppna (åtminstone en på varje fönster).

  1. OVK

En av grundorsakerna till att man kan uppleva att det har dröjt med svar, är OVK:n. Det behöver inte betyda att fönstren inte läcker, men det försenar undersökningen om man inte har en godkänd OVK; då det är svårt att utesluta att orsakerna kan vara andra än fönstren. 

Inomhusklimat bygger på termik, det vill säga att varm luft stiger. Luften stiger i bostaden och går ut via ventilationsdon i kök och badrum. Bästa komfort blir att luften tas in via fönsterventilerna där luften sedan värms upp av radiatorn under fönstret och går igenom lägenheten för att sugas ut ur ventilationen i kök och badrum. För att ventilationen i badrum skall vara bra, behövs en godkänd badrumsdörr med inbyggd ventil. 

Vi förstår att det är otroligt frustrerande, vi vill verkligen understryka att vi gör så mycket vi bara kan och vi försöker att vara så tillgängliga som möjligt för er medlemmar. Vi hoppas att ni fortsätter att skicka in saker till vår mail när det är saker som behöver förbättras.

I fortsättningen ber vi er som har problem med värmen att skriva direkt till fyrfargspennan1@gmail.com så att vi kan hålla dialog med er medlemmar. Det är även viktigt för dokumentation bakåt. Tack!