Bostadsrättsföreningen Fyrfärgspennan1 höjer avgiften med 10% för år 2023

 

På grund av höjda kostnader för köpta tjänster och höjda avgifter har bostadsrättsföreningen tvingats att höja årsavgiften. Höjningen har skett med januari 2023 som första månad och förändrade avgiftsavier har sänts ut av Simpleko.

Stigande priser och höjda räntor medför att bostadsrättsföreningen nu måste höja sina avgifter för att täcka kostnaderna för den löpande verksamheten. Avgifterna har varit oförändrade sedan år 2017. 

Styrelsen har därför beslutat om en 10% höjning.

Vi har fasta intäkter i form av avgifter och hyror och bland kostnaderna som skenat de sista åren finns för att nämna några, fastighetsunderhåll, pris för byggnadsmaterial, ränta och amortering på lån, tomträttsavgäld och fjärrvärme.

Vårt fönsterbytesprojekt har blivit 2,8 Mkr dyrare på grund av överklagande. Ärendet gick till näst högsta instans, Mark och miljödomstolen. Hela processen för ärendet försenades ett och ett halvt år, kostnad för material och arbete har varit orsaken till fördyringen.

 

För år 2023 finns ett flertal projekt som måste hanteras. Det handlar bland annat om byte av avloppsledningar, ersättning av Aptus systemet, ny OVK besiktning, nya fjärrvärmeundercentraler och värmereglering av radiatorerna.

En bostadsrättsförenings styrelse har många viktiga uppgifter där säkerställande av en stabil ekonomi är en av de viktigaste. Det är viktigt att de fasta intäkterna täcker de löpande kostnaderna. Man kan inte betala löpande kostnader med lån. Sköts inte ekonomin bra kan en bostadsrättsförening gå i konkurs, och då kan i värsta fall alla borättsinnehavare förlora stora pengar och i sista fall sina lägenheter.

 

Fakta:

Bostadsrättsföreningen har rätt att ta ut en årsavgift för den löpande verksamheten. Denna avgift kan delas upp i mindre belopp som betalas månadsvis, vilket då benämns som månadsavgift. Avgiften ska täcka bostadsrättsföreningens löpande utgifter som tex räntor, amorteringar, skatter, försäkringar, el, uppvärmning, fastighetsunderhåll med mera. Enligt bostadsrättslagen och stadgarna är det styrelsen som fastställer årsavgiften.  Det står styrelsen fritt att, vid behov, höja årsavgiften utan att inhämta något särskilt godkännande från bostadsrättsföreningens medlemmar.

 

Med vänlig hälsning

Styrelsen för Brf. Fyrfärgspennan1